Külmetumine VS bakterid

Põiepõletik, urotrakti infektsioon (UTI)… Kas see on kuidagi seotud külmetumisega?

1.jpg

Põiepõletik, urotrakti infektsioon (UTI)… Kas see on kuidagi seotud külmetumisega?

"Ära istu külma kivi peal, saad põiepõletiku!" Kõik naised on seda oma vanematelt kuulnud juba maast-madalast. On tõsi, et külm ilm võib põhjustada mitmeid ebameeldivusi, kui me ei ole ilmale vastavalt riides, kuid kas külm on urotrakti infektsioonide (UTI) otsene põhjus?

Enamasti peetakse põiepõletiku all silmas urotrakti bakteriaalset infektsiooni. See teema väärib lähemat tutvustamist, sest vastavalt statistikale kannatab vähemalt korra oma elus selle all iga naine. Otsene põhjus ei ole külmetumine, vaid kuseteedesse sattunud pärakupiirkonnast pärinevate bakterite paljunemine. Siiski ei satu need bakterid sinna sellest, et külma ilmaga bussipeatuses pingil istusime. Külmetumise roll seisneb selles, et külmas veresooned ahenevad. Seega veenid ja kapillaarid selle kehaosa pinnal, mis külmaga otseselt kokku puutub, ahenevad ja verevool läbi nende väheneb. Seetõttu väheneb selle kehapiirkonna optimaalne verevarustus ja nii võib väheneda ka keha kaitsevõime, see aga loob head võimalused bakteritele.

Kuid külm ei ole ainus faktor, mis võib mõjutada urotrakti infektsioonide väljakujunemist. Süveneme teemasse veelgi.

Mis on tegelik kurja juur?

Nii nagu paljude teistegi haiguste puhul, on tähtis teada, et ka UTI korral on mitmeid faktoreid, millel on oma roll. Järgnevalt mõned näited:

  • Bakterid, mis on pärit väljaheitest. Naiste kusitiava paikneb üsna lähedal pärakule. Sel anatoomilisel põhjusel võivad väljaheitest pärit bakterid (enamasti E. coli) pääseda üsna lühikest teed mööda kusitisse ja sealt edasi põide. Seetõttu on oluline pühkida tualettpaberiga suunaga eest tahapoole, nii saab vältida bakterite jõudmist kusiti lähedusse.   

  • Seksuaalvahekord. Tegemist on eelmise näitega sarnase situatsiooniga, erinevuseks on see, et infektsiooni tekkes on süüdi sinu või su partneri suguelunditelt pärit bakterid. Kui soovid seda vältida, on oluline hoida kusitiava ja tupepiirkonna puhtust nii enne kui ka pärast seksuaalkontakti. Peale selle on soovitatav urineerida vahetult pärast seksi (ka siis, kui selleks vajadust ei tunne), sest see aitab aegsasti vabaneda bakteritest, mis kusitisse on pääsenud.

  • Intiimpiirkonna hügieen. Minimaalselt tuleb pesta end kord päevas. Ei tohi unustada ka nii lihtsaid asju nagu käte pesemine enne ja pärast tualeti kasutamist. Väga hea oleks alati kaasas kanda pakikest niiskete salvrättidega, kuid vältida lõhnastatud variante – need võivad intiimpiirkonda ärritada.

Mis võib veel mõju avaldada?

  • Ebapiisav vedeliku tarbimine. Kui tarbid vähe vedelikku, siis urineerid harvemini, see aga tähendab, et uriin jääb kauemaks põide. Nii on bakteritel suuremad võimalused paljunemiseks. Oma tervise huvides peaksid jooma vähemalt 8 klaasi vett päevas, mis võrdub umbes 1,5 – 2 liitriga.

  • Hoidud urineerimisest liialt kaua. Sul on kiire kooli, tööle, koju – nii võid sageli unustada elementaarseid asju nagu näiteks urineerimine. See on ebamugav, kuid see on ka ohtlik. Kui viivitad põie tühjendamisega liiga kaua, annad bakteritele võimaluse paljuneda.  

  • Käid vannis, kuid võiksid käia duši all. On muidugi OK mõnikord vannis lõõgastuda. Kuid enamasti tasub käia duši all, sest vannis istudes võivad bakterid kergemini urotrakti pääseda.

Olles teadlik kõigest sellest, saad päris palju kaasa aidata oma tervise hoidmisel: pidades kinni hügieenireeglitest, oled juba sammuke lähemal urotrakti infektsioonide vältimisel. Samuti aitab piisav vedelikutarbimine hoida urotrakti tervena ja aitab kaasa ka üldisele heaolule.

Urotrakti infektsioonide tunnuseks võib olla uriini lõhna ja värvuse muutumine, valulik urineerimine, valu alakõhus, mõnikord ka palavik. Kui märkad mõnda neist tunnustest, siis pöördu arsti poole.

 

(Allikas: WEBBeteg – M.J., Ekspert: Judit Lesznyák M.D., pediaater, GP)

 

Tags:
#Akuutne abi
Kuseteede põletik

Kuseteede põletik

Urotrakti infektsioonid ehk kuseteede põletikud on ebameeldivad ja samas nii laialt levinud, et tegemist on paratamatu asjaga, millega naised on sunnitud tegelema. Jagame ekspertide nõuandeid, mida teha ja mida kindlasti vältida, et hoida need probleemid kontrolli all.   
 
Loe lähemalt
Voodist WC-sse: miks peavad naised alati pärast seksi pissile minema?

Voodist WC-sse: miks peavad naised alati pärast seksi pissile minema?

Seks on lõppenud. Te naudite koos seda mõnusat lähedushetke, ja siis tõused sa voodist, et pissile minna. Võib-olla näib sulle, et rikud kauni hetke ära, või mõtled, et mida tema sellest arvab. Pärast seksi tualetti minek võib olla piinlik mitmel põhjusel, kuid see on sinu tervise jaoks oluline. Kuidas siis sellises olukorras käituda ilma ebamugavust tundmata?
Loe lähemalt
Isiklik hügieen lapseeas: Kuidas sellest lastega rääkida?

Isiklik hügieen lapseeas: Kuidas sellest lastega rääkida?

Hügieeni õpetamine algab varajases lapseeas, samal ajal, kui väikelaps hakkab avastama oma kehaosi - vannitamise ajal ka neid, mis muidu jäävad mähkmete varju. Lapsevanema reageering väikelapse huvile oma genitaalide suhtes on võtmetähtsusega. Keelamine ja häbistamine võib väikelastes tekitada selles varajases eas negatiivseid tundeid oma keha suhtes. Lapsevanematena peame olema avatud oma lapse uudishimule, sest huvi tundmine oma keha avastamise suhtes on üks komponent esimeste eluaastate jooksul toimuvast arengust. Vanemate ülesandeks on pakkuda oma lastele sobilikke vastuseid ja nõuandeid.
Loe lähemalt
TOIDULISAND. Mitte ületada päevaseks tarbimiseks soovitatavat kogust. Mitte kasutada toidulisandit mitmekesise toitumise asendajana. Oluline on toituda mitmekülgselt ja tasakaalustatult ning harrastada tervislikku elustiili. Hoida toodet lastele kättesaamatus kohas!