Pissimise hääl: kultuuriline tabu?

Miks see on häiriv, kui keegi kuuleb sind pissimas? Olen endiselt šokeeritud: käisime hiljuti töökaaslastega reisil ja selgus, et kolm naist viiest ei saanud kuigi hästi või üldse mitte avalikus tualetis pissida. Põhjus – nad kartsid, et keegi võib kuulda, kui nad pissivad. Üks neist ei suutnud sellepärast üldse vetsu minna. Arusaamatu, see on ju sama loomulik nagu söömine, joomine ja magamine, või kuidas?

1.jpg

Miks see on häiriv, kui keegi kuuleb sind pissimas?

Olen endiselt šokeeritud: käisime hiljuti töökaaslastega reisil ja selgus, et kolm naist viiest ei saanud kuigi hästi või üldse mitte avalikus tualetis pissida. Põhjus – nad kartsid, et keegi võib kuulda, kui nad pissivad. Üks neist ei suutnud sellepärast üldse vetsu minna. Arusaamatu, see on ju sama loomulik nagu söömine, joomine ja magamine, või kuidas?

Üsna sama šokeeriv oli teada saada, et mu lähemate sõprade hulgas on paar naist, kelle arvates on pissimine ja eriti pissimisel tekkiv sorin midagi täiesti häbiväärset. Nad ei häbene pelgalt avalikus tualetis. Nende jaoks on piinlik isegi siis, kui seda kuuleb nende lähedane. Kui me minu juures kokku saame, paluvad nad panna vetsu mineku ajaks muusika valjemaks. Töö juures püüavad nad WC-s käimist vältida, et keegi kolleegidest, või hoidku jumal, ülemus, ei kuuleks. Olen kuulnud jutte, et kõige ebameeldivam kogemus elus on olnud see, kui pidi kellegi kuuldes pissil käima. Isegi, kui see toimus suletud ukse taga. Rääkisime sellest mu parimate sõbrannade Marina ja Edithiga viimatisel naisteõhtul. Pean mainima, et nende jutt üllatas mind.

”Kui ma pean töö juures, kinos või kaubanduskeskuses pissile minema, teen seda ainult siis, kui keegi ukse taga ei seisa. Kui keegi eesruumi tuleb, jätan kohe pissimise pooleli ja ootan, kui ta ära läheb. Või siis lähen ise ära. ”

”Mul on isegi oma mehe ees piinlik, ” jätkas 33-aastane Edith. ”Kui ta on kodus, siis ma istun vetsus mitu minutit ja pean lõpuks kraani jooksma panema, et saaks asja aetud.”

Uskuge või mitte, aga Marilyn Monroe, maailma suurim seksisümbol, tundis samuti teiste kuuldes pissimisel ebamugavust. Tema suur armastus Arthur Miller viis ta oma emale külla, et enne abiellumist neid omavahel tutvustada. Näitlejataril oli vaja minna tualetti, mis asus teisel korrusel, ja isegi seal pani ta kraanist vee jooksma, et tulevane ämm ei kuuleks teda pissimas.

On neid, kes teevad mistahes trikke, et teised nende pissimist ei kuuleks. Nad püüavad helisid summutada ajalehe lehti pöörates või krabistavad tualettpaberiga. Ekstreemsemad näited on need, kui mõni naine isegi ei joo tööl midagi, et vältida WC-sse minekut. Eriti häbelikud jaapanlased on aga loonud eripärase avalike tualettide kasutamise kultuuri. Peentes tualettruumides on kasutatud spetsiaalset tehnikat, mis summutab pissimisel tekkivat heli. Eks ole imeline?

Uurisin psühholoogist sõbrannalt Andralt selle probleemi laiemat tagapõhja. Niisugustel puhkudel hirmu ja ärevuse tundmine võib olla põhjustatud kunagi lapseeas või nooruses kogetust. Enamasti ei suudeta meenutada ühtki konkreetset sündmust, mis seda ebameeldivat tunnet põhjustas. Kuid mõned tunnistavad, et nad ei saanud intiimsetel teemadel vanematega rääkida ja et WC-s käimine oli nende peres tabuteema. Mõned aga räägivad juhtumitest, kus koolikaaslased neid kiusasid, või isegi oma seksuaalsest väärkohtlemisest.


Igal juhul on põiele kahjulik, kui WC-sse minekut edasi lükata. Ka ei ole soovitatav pissimist pooleli jätta, kui keegi tualettruumi siseneb.

Kas ka sina kannatad sellise mure all? Püüa siis seda lahendada. Pissimiseks pead teatud lihaseid lõõgastama. Ärevus ja pingul lihased mõjutavad ka urotrakti ning võivad seeläbi takistada urineerimist.

Nõuanne: proovi lõõgastumistehnikat – sulge silmad ja hinga aeglaselt ning sügavalt. Eriti efektiivne on hingamine koos kõhuga. Kujutle vihmasaju, kiirevoolulise jõe või lausa Niagara kose häält. Kui leiad endale sobivaima lõõgastusnipi, kaob ka ärevus ning varem või hiljem ei sega sind enam ka see, et keegi võiks sind WC-s kuulda. Ole avatud meeltega ja lõõgastunud, nii avaneb ka sinu põis kergemini. Ära lase ebamugavustundel ohustada oma tervist. Jäta piinlikkustunne ukse taha ja pane uks kinni.

Kuseteede põletik

Kuseteede põletik

Urotrakti infektsioonid ehk kuseteede põletikud on ebameeldivad ja samas nii laialt levinud, et tegemist on paratamatu asjaga, millega naised on sunnitud tegelema. Jagame ekspertide nõuandeid, mida teha ja mida kindlasti vältida, et hoida need probleemid kontrolli all.   
 
Loe lähemalt
Külmetumine VS bakterid

Külmetumine VS bakterid

Põiepõletik, urotrakti infektsioon (UTI)… Kas see on kuidagi seotud külmetumisega?
Loe lähemalt
Voodist WC-sse: miks peavad naised alati pärast seksi pissile minema?

Voodist WC-sse: miks peavad naised alati pärast seksi pissile minema?

Seks on lõppenud. Te naudite koos seda mõnusat lähedushetke, ja siis tõused sa voodist, et pissile minna. Võib-olla näib sulle, et rikud kauni hetke ära, või mõtled, et mida tema sellest arvab. Pärast seksi tualetti minek võib olla piinlik mitmel põhjusel, kuid see on sinu tervise jaoks oluline. Kuidas siis sellises olukorras käituda ilma ebamugavust tundmata?
Loe lähemalt
TOIDULISAND. Mitte ületada päevaseks tarbimiseks soovitatavat kogust. Mitte kasutada toidulisandit mitmekesise toitumise asendajana. Oluline on toituda mitmekülgselt ja tasakaalustatult ning harrastada tervislikku elustiili. Hoida toodet lastele kättesaamatus kohas!