Naised omavahel: Kas peaksime külmetumist kartma?

Kui mõnus on minna sügisel või talvel nädalalõpul koos parima sõbrannaga väikesele matkale või jalutuskäigule, kuhugi ilusasse looduskaunisse kohta, ja jätta linnakära seljataha.

1.jpg

Kui mõnus on minna sügisel või talvel nädalalõpul koos parima sõbrannaga väikesele matkale või jalutuskäigule, kuhugi ilusasse looduskaunisse kohta, ja jätta linnakära seljataha.  

Värskeltlangenud sügislehed jalge all sahisemas, astusime mööda tuttavat matkarada. Pisut väsinuna jõudsime oma lemmikkohta, kus on kena istepink. Oleme seal nii palju kordi oma elu ja probleeme lahanud. Hakkasin just istet võtma, kui sõbranna minult hämmeldunult küsis:

‘Kas sa tõesti julged nii külmale pingile istuda?’ Ta ei osanud ilmselt arvata, et sellele küsimusele mingi diskussioon võiks järgneda.  

‘Miks mitte? Natuke võiks hinge tõmmata,’ vastasin ma. ‘Mul on korralik mitmekihiline riietus ja olen täiesti terve takkapihta.’

 ‘Sa tead, et ma saan kergesti põiepõletiku. Isegi suvel soojaga, ma käisin pool tundi paljajalu ja jäin haigeks. Eelmine aasta käisin selle pärast pidevalt arsti juures ja mul läks päris terveks saamiseks kaks kuud aega. Ma ei taha sellest isegi mõelda. See kipitus ja pakitsustunne pissides, ja vetsus tuli käia iga 10 minuti tagant. Rääkimata sellest jubedast valust alakõhus. Ma kohe kindlasti ei istu külmale kivile ega külmale pingile. Vaata, mul on isegi soojendus ümber puusade praegu. Ma teen kõike, et igasuguseid UTI-sid  vältida. Ma sinu asemel seal küll ei istuks!” Nii püüdis ta mind oma kibedate sõnadega harida.

‘Kas sa ei tea siis, et me ei jää haigeks külma pärast? Muretsema peab vaid siis, kui immuunsüsteem on nõrk või kui oled juba haige. UTI põhjustavad bakterid ei tule ka õuest.’

 ‘Aga miks ma siis sinu arvates haigeks jäin, kui ma paljajalu ringi käisin või kui ma külmal põrandal istudes eksamiteks õppisin?’

‘Urotrakti probleemid on küll külmetumisega teatud määral seotud, kuid ainult sel moel, et madalamal temperatuuril meie kehas olevad veresooned ahenevad. Nii aeglustub ka vereringe ja selle tulemusena väheneb organismi kaitsevõime.  Nii pääsevad juba kehas olemasolevad bakterid kergemini paljunema, suurendades infektsioonide tekkeriski.’

Urotrakti infektsioonid (UTI) on peamiselt põhjustatud bakterite poolt. Need satuvad urotrakti näiteks seksuaalvahekorra käigus. Riski suurendab ka see, kui tualetis käies ei pühi paberiga õiges suunas, see on eestpoolt tahapoole.  Kui immuunsüsteem ei toimi korralikult, võivad põletikud kergemini tekkida.  Ja veel, ka vaginaalne bakteriaalne tasakaalu mõjutab kahjulike bakterite paljunemist. Nagu ma tean, siis see sind ei puuduta, aga ka pessaari ja spermitsiidide kasutamine võib suurendada UTI riski..

 ‘Kui ma väike olin, siis ema rääkis, et põiepõletik on seotud külmetumisega.’

 ‘Loomulikult, Nende põlvkond ei teadnud veel kuigi palju sellest teemast, eriti neid intiimseid asju, eks. Minu meelest on see päris ilmselge.’

 ‘Aga mis sa nendest vanaemade ravimtaimedest arvad? On see ka sinu arvates jama?’

‘Ei, sugugi mitte. Minu meelest nad ju räägivad, et kui väljas on külm, siis võta suuremas koguses C-vitamiini. Kuldvits on samuti urotrakti tervisele väga kasulik.  Ja muidugi kõikvõimalikud ravimteed – nõgese-, raudrohu-, kummeli-, piparmünditee.  Põhimõtteliselt on vaja palju vedelikku, 2-3 liitrit vett. Kui tõesti tahad oma sedalaadi infektsioonidest vabaneda, siis joo võimalikult palju, nii saad bakterid urotraktist välja uhtuda.’

Tags:
#Akuutne abi
Kuseteede põletik

Kuseteede põletik

Urotrakti infektsioonid ehk kuseteede põletikud on ebameeldivad ja samas nii laialt levinud, et tegemist on paratamatu asjaga, millega naised on sunnitud tegelema. Jagame ekspertide nõuandeid, mida teha ja mida kindlasti vältida, et hoida need probleemid kontrolli all.   
 
Loe lähemalt
Külmetumine VS bakterid

Külmetumine VS bakterid

Põiepõletik, urotrakti infektsioon (UTI)… Kas see on kuidagi seotud külmetumisega?
Loe lähemalt
Voodist WC-sse: miks peavad naised alati pärast seksi pissile minema?

Voodist WC-sse: miks peavad naised alati pärast seksi pissile minema?

Seks on lõppenud. Te naudite koos seda mõnusat lähedushetke, ja siis tõused sa voodist, et pissile minna. Võib-olla näib sulle, et rikud kauni hetke ära, või mõtled, et mida tema sellest arvab. Pärast seksi tualetti minek võib olla piinlik mitmel põhjusel, kuid see on sinu tervise jaoks oluline. Kuidas siis sellises olukorras käituda ilma ebamugavust tundmata?
Loe lähemalt
TOIDULISAND. Mitte ületada päevaseks tarbimiseks soovitatavat kogust. Mitte kasutada toidulisandit mitmekesise toitumise asendajana. Oluline on toituda mitmekülgselt ja tasakaalustatult ning harrastada tervislikku elustiili. Hoida toodet lastele kättesaamatus kohas!